|
Seedo zaden, goedkoop, snel en betrouwbaar.
Inhoud: +/-50 zaden
Prijs: €1.80
Botanische (wetenschappelijke) naam : Zea mays Tasty Sweet F1
Synoniem : Zea mays convar. saccharata, Zea mays convar. saccharata var. rugosa
Nederlandse naam : suikermais Tasty Sweet F1, zoete mais Tasty Sweet, mais Tasty Sweet F1
Beschrijving: Suikermais (Zea mays convar. saccharata) is een variatie van maïs die hoofdzakelijk voor de verse consumptie geteeld wordt.
De korrels worden in het zogenaamde melkrijpe stadium geoogst. Het optimale oogststadium wordt bereikt als de kolfkwast donkerbruin verkleurd is, de korrels tot bijna bovenin de kolf warmgeel van kleur en nog niet ingedeukt zijn.
Er kan onderscheid gemaakt worden in extra zoete en normaal zoete suikermaïs. Normaal zoete suikermaïs heeft een vrij laag suikergehalte en wordt in Nederland weinig geteeld. Extra zoete suikermaïs kan, doordat de omzetting van suiker naar zetmeel genetisch geblokkeerd is, wel tot 20% suiker bevatten en bezit daardoor maar weinig zetmeel.
Suikermaïs Tasty Sweet F1 hybride is afkomstig van geselecteerde planten van originele tuindersrassen. ‘Tasty Sweet’ is een F1 hybride-ras suikermaïs. Hybriden hebben een groot aantal voordelen t.o.v. zaadvaste rassen. Zo bevat ‘Tasty Sweet’ 2 x zoveel suiker als andere suikermaïs-rassen. Bovendien doet dit ras het heel goed in ons klimaat.
Zaaien: vroege zaai: eind april in een zaaibakje onder glas. Dit gaat het best als u perspotjes gebruikt. Neem potjes van 4 cm doorsnee. 3 weken na het zaaien kunt u uitplanten op rijen of regels die 70 cm uit elkaar liggen. Houd in de rij 20 cm afstand tussen de planten. Begin mei kunt u direct in de vollegrond zaaien ( op rijen met 70 cm tussenruimte). In de rij later uitdunnen (het teveel aan planten wegnemen) zodat de ruimte tussen de resterende planten 20 cm bedraagt. Na de maïs geen wortelgewassen op dezelfde plek telen.
Oogst: van half augustus tot eind september.
Tip: voor extra zoete mais geldt een minimale bodemtemperatuur van 18 graden. Eventueel voorzaaien in een kasje.
|